Koken met kids Momlife

Koken met kinderen

4 jaar is mijn baby, nu ja baby mag ik al lang niet meer zeggen. Als ik dat zeg, antwoord Nash steevast met “mama, ik ben wel al een kleuter hé, dus een grote jongen!”. Toch blijft hij, hoe cliché het ook mag klinken, mijn kleine jongen, mijn eerst geborenen. Sentimenteel? Ik weet niet, gewoon normaal moeder gevoel denk ik dan.

Nu dus mijn “grote kleuter van 4” is graag met eten bezig. Naar de winkel gaan, zijn winkelkarretje vullen met alles wat lekker is, maar ook met dingen die hij niet kent. Voor C*** ging hij altijd mee naar de winkel, met een klein karretje en dan mocht hij mee zijn eten inladen. Tijdens de lockdown was het voor velen ‘not done’ om u kind mee te nemen naar de winkel, maar met alle respect ik heb die raad toch geregeld naast mij neer moeten leggen. Wij werken beide in ploegen, dus vaak niet samen thuis, jammer maar helaas moeten kindjes dan soms mee naar de winkel.

Nu de laatste tijd neem ik hem terug geregeld mee naar de winkel, wel nooit samen met zijn zus. Het is altijd 1 van de 2 die meegaat, want de coördinatie van een kleuter en peuter elk met een karretje en dan nog mijn boodschappenlijst volledig afgewerkt krijgen, lukt mij nog niet.

Het winkelen op zich is voor hem al een belevenis, maar het is vooral het koken waar hij enorm naar uitkijkt. Maar hij is 4 dus ja koken is dan niet altijd makkelijk en zeker niet omdat wij thuis een gasvuur hebben en ik toch wel bang ben dat hij zichzelf zal verbranden of zijn kleding per ongeluk vuur vat. Maar ja hij doet dat graag, het is voor hem ontspanning.

Nash heeft het nodig om te ontprikkelen en als koken helpt, dan proberen we dat wel te doen. Ze kunnen op die leeftijd natuurlijk nog geen heel ingewikkelde maaltijden zelf bereiden, maar ze leren wel veel door mee te koken en vaak helpt het hen ook om nieuwe smaken te ontdekken.

Ik heb met hem een afspraak gemaakt, Nova wil ook heel graag mee helpen en kijken en doen, maar ze is nog maar 2 en dus helemaal nog te moeilijk om echt mee te helpen, toch zet ik ze vaak op het aanrecht of in de kinderstoel zodat ze kan kijken en proeven. Maar de afspraak is, Nash mag mee koken als zowel papa als ik samen thuis zijn. Zo kan ik op die moment met Nash koken en kan Nova komen proeven en rondlopen in de keuken, maar is papa er om haar in het oog te houden. Voorlopig werkt deze afspraak het beste. Hoe het gaat gaan als Nova ouder is en ook echt wil mee koken, zullen we dan terug moeten bekijken, maar natuurlijk is ook Nash dan weeral ouder en zelfstandiger.

Onze kinderen zijn van baby af vrij gemakkelijke eters, al moet ik zeggen dat ze vooral dingen eten die de meeste kinderen niet eten en ook het omgekeerde telt. Zo eet mijn zoon bijvoorbeeld heel graag rauwe wortel, maar geef hem geen wortel puree want dat moet hij niet hebben. Zijn lievelingsgroenten gekookt zijn boontjes, spruiten en asperges. Rauw moet er steevast wortel en komkommer in de brooddoos, maar geef hem geen kerstomaat mee, want die gaat rechtstreeks de vuilbak in of zoals de juf zegt, in de brooddoos van een ander kindje (geluk kiest hij een kindje dat het dan ook effectief graag eet).

Nova, dat is helemaal een speciaal geval op vlak van eten, die eet namelijk zo goed als niets dat zoet is. Chocolade van de sint, het staat er nog allemaal, choco of muizenstrondjes op de boterham, geen denken aan dat ze dat in haar mond steekt. En dat is altijd zo geweest, ze heeft net als Nash een koemelkeiwit allergie, na de borstvoeding kregen ze Neocate tot hun 1.5 jaar om dan over te stappen naar soja groeimelk. Bij Nash geen probleem, bij Nova drama. We hebben tot haar 2 jaar Neocate junior moeten blijven geven en nadien overgestapt naar Not milk van alpro, het enige wat ze wil drinken buiten water.

Gemakkelijk volgens velen, want ze zal niet te veel snoepen, maar toch niet altijd makkelijk. Denk maar aan vakantie, sleur maar pakken melk en yoghurt van thuis mee omdat ze dat op vakantie nergens verkopen en zij niets anders wil.   

Dit weekend wilde Nash eigenlijk 3 dingen maken, pudding, cake en spruiten taart (quiche, maar dat mag ik van hem zo niet noemen, dat vind hij voor één of andere gekke reden geen mooie naam voor een taart)

Pudding heb ik mij een beetje snel vanaf gemaakt en hem volledig zelf laten doen, want de nieuwe pudding van imperial is super easy peasy te maken. Gewoon het poeder met koude melk mengen, in potjes doen en in de frigo. 15min later heb je al pudding. Dus Ik zet de juiste hoeveelheid melk klaar, de klopper en de kom klaar en 3 potjes. Voila 10 min later was hij klaar.

Deze zaterdag heeft de papa zijn eerste nacht, dus dat wil zeggen dat hij overdag thuis is. Tijd dus voor appelcake te maken. Hoe doe ik dat, wel ik zet tegenwoordig alles afgewogen in potjes klaar. De mixer en alle andere benodigdheden liggen op het aanrecht en de stapelstenen staan klaar zodat hij aan het aanrecht kan. En mama haar taak: de appels snijden en voorlezen wat hij wanneer moet doen en de rest doet hij zo goed als volledig zelf.

Inspiratie haalt hij overal, maar momenteel kijkt hij dagelijks naar een aflevering van junior bake off, want kindjes zien bakken is zijn grote inspiratiebron geworden. Ook heeft hij mijn boek van “as cooked by ginger” ontdekt, de foto’s zien er zo smakelijk uit dat hij ze allemaal zou willen maken. Ook op haar website kijkt hij soms mee, en nu wil hij alles van haar kunne maken, zoals ook deze appelcake. https://ascookedbyginger.be/recepten/gebak/cake-taart/appelcake/

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *