Brieven aan Nash Home

6 Jaar Nash liefde

Een jaartje erbij, tijd om nog eens even stil te staan bij jou, bij het jaar dat voorbij is en misschien toch ook al even te dromen van het jaar dat gaat komen.

Want lieve Nash,

Je bent er mij eentje: 6 jaar al mijn klein ventje, mijn explosie van energie, maar ook van tranen en verdriet. Mijn explosie van blijheid en van schateren, maar ook van boosheid en onmacht. Vandaag is het je officiële verjaardag, al vierde we jou al enkele dagen geleden, maar vandaag, donderdag 21 september 2023, is jou dag! Je besliste deze zomer al dat alles rond Pokémon moest draaien. Een beetje een vreemde keuze vonden we, want het is minecraft all day, every day. Maar zo gevraagd, zo gedaan.

Ballonnenboog, een grote 6, want dat hoort zo. Het moet geweten zijn dat je groot bent. Pokémon letters, slingers en “alles wat jij mooi kan maken mama!”. Geen druk op mijn schouders dus! Ook je uitnodigingen moesten in Thema Pokémon zijn, liefst een Pokémon bal. Er was een plan, ik kon starten terwijl papa eens door zijn, steeds grijzer wordende lange haren wreef met de gedachte, wat gaat ze er nu weer allemaal van maken.

Die “6”, gek toch dat het al 6 jaar geleden is dat je na een lange intense bevalling, besliste dat het op de dag dat de herfst begint, tijd was om mama en papa te ontmoeten. Die eerste ademhaling kwam traag op gang, je zag lauwen het duurde even voor je echt in mama’s armen lag, maar die eerste seconde: cliché maar LIEFDE VAN MIJN LEVEN en papa naar de tweede plaatst. Een plaats die papa al 6 jaar heel goed staat! #teamgeukens was die dag voorgoed veranderd en we kunnen ons geen leven meer voorstellen zonder jou.

Jou leven begon rustig, een rustige baby die snel doorsliep en overdag de wereld bekeek en in zich opnam. Toch had je ook veel problemen, de jeuk moet ondraaglijk geweest zijn, maar jij trok er je niet al te veel van aan. Eens we de juiste voeding voor je gevonden hadden, werd je steeds rustiger en rustiger. Je ontdekte, speelde en leerde zeer zeer snel. De schattige stapjes van babytaal en brabbelen vond je overbodig, direct deftig of niet. En dat heb je nog steeds. Je was de zaligste baby en peuter, maar de jaren die daarop volgde werden steeds intenser.

Je hebt een pittig en intens karakter. Je weet wat je wil en krijg je het niet of loopt het niet zoals je in gedachte had, dan heeft de wereld het geweten. Je boosheid komt vaak uit onmacht, onmacht omdat je perfect weet hoe het moet, maar je het fysiek niet gedaan krijgt. Onmacht omdat je zusje er is en ook zij steeds meer op haar strepen staat en je dus moet delen en soms zelfs volgen. Onmacht omdat je het soms te goed wil doen, waardoor het juist fout loopt. Als je boos wordt hebben we het geweten, de spullen vliegen door de kamer, je sluit je in woede af van de wereld en niemand kan tot je doordringen.

Maar je bent zo een lieve jongen, je hebt een gouden hartje. Als je structuur en nabijheid van mama of papa hebt gaat het beter. Je kan niet tegen oneerlijkheid, je wil dat iedereen kan wat jij kan en vindt het erg als dat niet zo is. Je probeert iedereen te helpen en zegt wanneer iemand iets doet wat niet mag of kan om anderen te beschermen. Voor jezelf doe je dat dan weer niet, doet iemand iets bij jou dat je niet fijn vindt, dan krop je het op. Je kan al heel veel, op school ben je taalknap, rekenknap, bouwknop en zoveel meer.

Je bent de meest sociale jongen die ik ken, je praat tegen iedereen, ongeacht ze je verstaan of niet. “Come sit with me, watch youtube with me, you’re my friend.” je standaard in op vakantie in Marokko. Je houdt ervan om dingen te ontdekken, te reizen en je zou elk dier als huisdier willen hebben. Koken doe je minder, maar als je komt helpen, dan is het ook voor echt. Van snijden tot bakken, van dresseren tot serveren. Alleen het zoutvaatje weet je iets te makkelijk te hanteren.

De Ipad is je tweede stem, man wat kijk je vervelede filmpjes op YouTube, ik hoop echt dat je die Alex snel beu bent. Ook in je sport ben je goed, maar we moeten je werkelijk elke keer overtuigen om te gaan en eens je daar bent, doe je enthousiast mee. Tennis, zwemmen en turnen, je wou dit jaar alles blijven doen. En zou nu ook nog graag naar de rockster school gaan om drummer te worden.

Je staat helemaal niet graag in de belangstelling, behalve vandaag, op je verjaardag heb je graag dat de wereld rond jou draait, want niets leuker dan verjaren, cadeautjes, trakteren en vriendjes die een gelukkige verjaardag wensen.

Geniet van je dag, je feestje met de klas moet nog komen, volgende week, dus nog en 3de feestje wacht op jou. Geniet verder van het leven. Hopelijk dit jaar met evenveel karakter maar een beetje meer getemperde boosheid. Ontdek de wereld maar verder zoals je de voorbije 6 jaar al gedaan hebt. En mama beloofd, vroeg of laat gaan we speciaal voor jou naar IJsland en bezoeken we de Eyjafjallajökull!

Dikke kus lieve schat,

Mama, papa en Nova

en een lik van Sticks, jou beste vriend

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *