Knutselen

De herfst en straks ook de winter in het land

Ik vind herfst zo een leuke periode, de blaadjes veranderen van kleur, de wandelingen in het bos worden leuker, door de ritseling van de blaadjes. De egels en eekhoorns laten zich meer zien omdat ze hun klaarmaken voor de winter. De notenbomen die hun lekkere noten laten vallen, …

Wij wonen eigenlijk maar op 10 min. wandelen van de winkelstraat van de stad (haha ja voor jullie gaan denken, Lommel is wel degelijk een stad). Toch hebben wij een vrij grote tuin en door de inplanting van onze straat ligt onze tuin tegen de tuinen van de buren. Er is dus eigenlijk wel een grote oppervlakte aan groen aanwezig. Elke tuin is dan ook nog eens voorzien van bomen en struiken, dus er komen wel wat vogels in onze tuin en dat vinden we helemaal niet erg.

Net zoals we in de lente en de zomer veel bloemen zetten om de vlinders en bijen aan te trekken, zetten we in de herfst en de winter graag een buffet klaar voor de vogeltjes. Meestal zijn we een beetje “lui” en kopen we in de winkel de standaard vetbollen en glazen bokalen met vogelpasta. Maar dit jaar dacht ik, laten we er een leuke activiteit van maken met de kinderen. Want laat ons eerlijk zijn, vetbollen maken is echt wel kinderspel!

Je hebt er ook niet veel voor nodig. Gewoon kokosvet of een blok frituurvet, ik nam gewoon frituurvet van 365 bij Delhaize, er zitten 4 blokken van 250g, dus je kan het makkelijk verdelen. En een zaadmengeling. Wij kopen altijd een 4 seizoenen mengeling zodat we de glazen voederfles het hele jaar door kunnen vullen met de zaadjes en dus gebruikte we deze nu ook voor de vetballen. Je kan natuurlijk ook specifieke mengelingen gaan halen voor de vogels die in jou tuin zitten.

Hoe ga je te werk?

  • Je smelt het frituurvet of kokosvet in de microgolf of in een steelpannetje. Let wel, het moet gewoon gesmolten zijn, niet te warm laten worden!
  • Voeg het zadenmengsel toe aan het gesmolten vet en roer goed door zodat alle zaadjes goed in het vet plakken. Gebruik niet te veel zaden, als je te veel zaden gebruikt blijven ze niet plakken en valt de vetbol uit elkaar.
  • Laat het geheel een beetje afkoelen en giet vervolgens in de vormen. Wij kozen voor siliconen bakvormen, maar je kan ook andere materiaal gebruiken. Tip van natuurpunt: een melkbrik opengesneden, yoghurt potje, thee kopje, kokosnoot, …
  • Wanneer het vet een beetje gestold is ga je een stevig touw dubbel plooien en in de vorm duwen. Terug een klein laagje zaadmengsel over en laten opstijven. Zo krijg je een lus om de vetbol in de boom te hangen.
  • Zet het geheel een tijdje in de koelkast tot dat het helemaal opgesteven is. Nu kan je de bollen er terug uithalen en in de tuin gaan hangen.

Tip: Wanneer de bollen niet makkelijk uit de vorm komen, kan je de vorm even onder warm water houden, zo gaat het vet even smelten en glijden de bollen makkelijk uit de verpakking.

Wij hebben ook enkele bollen gewoon op de voederplank gelegd, voor de volgens die het niet kunnen om aan een vetbol te hangen om te eten. Voor tips om meer vogels in de tuin te krijgen kan je altijd een kijkje nemen op de website van natuurpunt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *